orkaan Yasi komt er aan

Wachten op orkaan Yasi

1-2-2011 7:07

Queensland bereidt zich voor op een nieuwe natuurramp. Woensdag verwacht de staat orkaan Yasi, Mogelijk de ergste uit haar geschiedenis.

“Ik wil geen paniek veroorzaken, maar dit gaat om een zeer gevaarlijke, mogelijk zeer dodelijke situatie.” Als er iets is dat Anna Bligh, de premier van Queensland, niet kan gebruiken dan is het paniek. De door slecht weer geteisterde staat heeft de handen meer dan vol aan het afhandelen van de overstromingen. Nu is er ook nog eens een orkaan zonder weerga op komst. En dus ontkomt Anna Bligh er niet aan om in de meest sterke bewoordingen te waarschuwen voor de krachten die op de kust worden losgelaten.

Windsnelheden tot 280 km/u
Yasi is een categorie 4 orkaan, de een na sterkste categorie, met windstoten tot 280 kilometer per uur. De laatste keer dat zo’n krachtige orkaan over Queensland raasde was in 2006, toen orkaan Larry een spoor van venieling trok in Innisfail. Tienduizend huizen werden toen verwoest en de schade liep op tot meer dan 1 miljard euro. Ditmaal lijkt het nog erger te worden. Yasi heeft een kern van 100 kilometer in doorsnee, groter dan Larry destijd was. Bovendien lijkt Yasi in het drukbevolkte Cairns aan land te komen, tot overmaat van ramp ten tijde van een springvloed. Dat kan leiden tot 4 meter hoge golven en overstromingen. De overheid raadt mensen in de laaggelegen gebieden dan ook aan om de storm niet af te wachten.

De woorden van Anna Bligh zijn niet aan dovemansoren gericht. Overal in het noorden van Queensland bereiden mensen zich koortsachtig voor en worden rampenplannen uit de kast getrokken. De ziekenhuizen van Cairns worden vandaag geëvcueerd, de havens tussen MacKay en Cairns worden gesloten en in de winkels slaat iedereen volop voorraden in.

Chaos
“De bewoners van de stad zijn bang”, zegt Jacqueline Copley. Ze woont al 30 jaar in Innisfail, waar ze een café heeft, en zag vele orkanen langstrekken, waaronder Larry. “Normaal maak ik me niet zoveel zorgen, maar nu is dat anders. Yasi is zoveel groter, zoveel gevaarlijker.” Daarnaast maakt ze zich zorgen over het gevaar van overstromingen. Vanmiddag sloot ze haar café om met haar twee kinderen te schuilen in het huis van haar broer

Volgens Trevor Simpson is het chaos in de stad. “Er staan enorme rijen bij de benzinepomp en in de winkels is het druk, razenddruk.” Zijn hotel ontsnapte aan orkaan Larry en hij heeft volop voedsel ingeslagen en een generator geregeld om ook ditmaal de orkaan te doorstaan. “De mensen hier snappen heel goed wat er op ze af komt en iedereen bereidt zich zo goed mogelijk voor. We laten niets aan het toeval over.”

Toeristen
Cairns is een toeristenmagneet, die jaarlijks vele duizenden toeristen trekt. Ook nu het laagseizoen is, wemelt het nog van de toeristen in de stad. De hostels blijven open voor de backpackers die nog niet zijn vertrokken. Volgens Janet MacGarry van YHA Hostels zijn er uitgebreide procedures en is het personeel vertrouwd met orkanen, waarvan er velen zijn geweest in de loop van de jaren. Ze is terughoudend om met de pers te praten, net als alle andere hotels. De sector vreest dat aanhoudende berichtgeving over het slechte weer toeristen zal weerhouden om naar Queensland te komen. “Veel mensen denken dat heel Queensland is overspoeld, ook al hebben wij in Cairns geen last gehad van de overstromingen”, stelt ze. “Nu denken de mensen ook nog eens dat het hier gevaarlijk is vanwege de orkanen.” Afgelopen week reserveerde de overheid 10 miljoen dollar om toeristen er van te overtuigen dat Queensland nog altijd een goede vakantiebestemming is.

Slijter
De slijters doen vandaag goede zaken. “Cyclone time is party time”, zegt Nederlander Pieter Blaauw. “Je kunt toch niets anders doen dan thuisblijven. Dan kun je er maar beter het beste van maken.” Hij heeft whisky, wijn en jenever ingeslagen. En een fles champagne. Maar die gaat pas open als Yasi weer is vertrokken.

Bron: NOS Weblog

Dit bericht is geplaatst in voorbereiding. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar orkaan Yasi komt er aan

  1. jaap guerand schreef:

    Lieve vrienden,
    Wat een mooi en overzichtelijk nieuwe weblog. Het gaat er nu om spannen, nog twee weekjes en op naar australië!!! Geniet maar fijn van de voorpret en via deze weblog genieten wij mee.
    Lieve groetjes van Jaap en Petra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.