Paula en Peter Hartog 2014

10 weken door noord-west Australie en Nieuw Zeeland

24 november

| 3 reacties

24 november
Vandaag is onze laatste “vrije dag” , hebben hier dan ook gebruik van gemaakt en vanmorgen eens lekker uitgeslapen, we werden om 8:00 uur wakker!
Na een uitgebreid ontbijt met gekookte eieren, thee, koffie en jus d’orange zijn we tegen 11:00 uur naar de bus gelopen. Na een half uurtje bussen, kwamen we in het centrum van Christchurch aan. Tenminste . . . wat er van over is.
22 februari 2011 is een inktzwarte dag voor de inwoners van Christchurch. Op die dag heeft een hevige aardbeving het héle centrum in puin gelegd.
Het is niet te bevatten wat er allemaal is gebeurd die dag. Het hele centrum van de kaart geveegd. Alles wat nog stond is voor de zekerheid ook met de grond gelijk gemaakt. Het lijkt wel op een stad, die gebombardeerd is tijdens de 2 WO.
Er wordt nu al ruim drie jaaqr hard gewerkt om de stad weer op te knappen. Het is één grote bouwput.
Winkels, restaurantjes en cafés zijn nu allemaal in zeecontainers gevestigd, raar gezicht om dit te zien.
Hebben wat door het “centrum” gelopen. Er zijn tijdens de aardbeving 185 slachtoffers gevallen. Deze worden herdacht via een gedenkplek, waar 185 witte stoelen zijn opgesteld, die de slachtoffers uitbeelden. Je wordt even stil als je een kinderstoel en/of een rolstoel hier bij ziet staan.
Via een hele bijzondere kerk verder gewandeld. Deze kerk is ter herinnering aan de gedeeltelijk verwoeste kathedraal van Christchurch. Het bijzondere aan de bouw, is dat hij gemaakt is van karton, versterkt met een soort watervast triplex. Heel bijzonder om deze kerk te bekijken.
Daarna naar het Cathedral Square. Dit was tot een paar jaar geleden het middelpunt van Christchurch. Allerlei oude gebouwen en de oude kathedraal stonden aan dit plein. Nu staat er nog alleen een half in elkaar gestorte kerk!
Ook hebben we een paar uurtjes door de botanische tuinen gewandeld. Is ook prachtig en heeft weinig te lijden gehad van de aardbeving.
Nog wat boodschapjes gedaan. Een héérlijk ijsje gegeten en toen weer met de bus naar de camping. Morgen een “werkdag” de spullen moeten worden ingepakt en schoongemaakt.

@Fred
Heb gekeken of we Rob tegenkwamen, helaas. Bij de politie informeren vonden we nou ook niet nodig!!

KM : 0
Temp : 24 graden

3 reacties

Geef een reactie